Hoe een tafel te bouwen

Een tafel bouwen is een bevredigend project dat je meeneemt naar de basis van eenvoudige doe-het-zelf houtbewerking. Over ongeveer een weekend heeft u een eenvoudige, mooie tafel die is ontworpen volgens uw eigen specificaties en behoeften – en dat allemaal zonder een werkplaats met dure, gespecialiseerde gereedschappen. De tafel in dit project heeft een 30-inch bij 48-inch tafelblad gemaakt van fineer hardhout fineer multiplex.

Hoewel een tafel weinig componenten heeft, kan het moeilijk zijn om een ​​solide, wiebelvrije tafel te bouwen zonder zichtbare bevestigingsmiddelen. Door simpelweg de tafelpoten op het tafelschort te schroeven, ontstaat een wankele tafel, omdat tafelpoten bijna altijd een soort extra versteviging nodig hebben. In dit project maakt u uw eigen hoekpoten, of u kunt goedkope metalen hoeksteunen voor opbouw kopen. Diagonale versteviging betekent dat u minder tijd besteedt aan technische hoogstandjes en meer tijd aan het stylen van het uiterlijk van uw tafel.

Instructies

Snijd het tafelblad

Markeer de multiplexplaat voor snijden op 48 bij 30 inch. Markeer het bord zodat de nerf van het triplex in de lengte loopt. Maak de snede met een cirkelzaag. U kunt de resterende 18-inch strip opslaan voor een ander project.

Snijd de tafelpoten

Snij de vier tafelpoten van de 2×2 planken met een verstekzaag. Voor een tafel op standaardhoogte, snijdt u de poten op 29 inch of maakt u de poten naar wens langer of korter.

Vorm de tafelpoten

Elk van de tafelpoten heeft een diagonaal vlak nodig dat in de top 3 tot 4 inch is gesneden om de lagbouten te ontvangen. Om deze sneden te maken, past u de afschuinhoek van de verstekzaag aan op 45 graden. Snijd een plak van 45 graden af, 1/2-inch breed en 3 tot 4 inch lang, vanaf de bovenkant van elk been.

Markeer de tafelpoot en schortinzet

Leg het tafelblad van multiplex met de voorkant naar beneden op een schone handdoek. Markeer met het T-vierkant en het potlood vier lijnen langs elk van de vier randen, 1 inch vanaf de randen. Plaats elk van de tafelpoten aan de binnenkant van de vier hoeken van deze gemarkeerde rechthoek. Als je deze inzet leuk vindt, bewaar hem dan zoals hij is. U kunt echter de inzet van het schort wijzigen, variërend van vlak aan de randen helemaal tot ongeveer 4 inch naar binnen.

Snijd de materialen van de tafelschort

Het vierzijdige tafelschort strekt zich uit van de binnenkant van een poot tot de binnenkant van een aangrenzende poot. Het schort dient om de tafelpoten te stabiliseren, sluitingen te verbergen en voor visuele aantrekkingskracht te zorgen. Snij de schortstukken van 1×3 planken met behulp van de verstekzaag. Snijd twee stukken op lengte van 46 inch en twee op 28 inch. Als u de inzet hebt gewijzigd, past u deze lengtes dienovereenkomstig aan.

Markeer en knip de hoekbeugels

Deze stap is van toepassing als u ervoor kiest om uw eigen hoekbeugels te maken. Maak een van de tafelpoten droog aan de achterkant van het tafelblad, met een schortstuk dat elke kant raakt. Zorg ervoor dat u elk item precies langs de potloodmarkeringen plaatst. Leg nog een schortstuk over de bovenkant van de kruising van 90 graden gevormd door de twee zijkanten van het tafelschort. Gebruik een snelheidsvierkant om ervoor te zorgen dat de beugel in een hoek van 45 graden staat. Markeer met het potlood de binnenafmetingen van de beugel. Snijd het stuk op de markering met behulp van de verstekzaag. Herhaal dit voor de andere drie beugels.

Opmerking: als u metalen hoeksteunen voor opbouwmontage gebruikt, sla deze stap dan over.

Bevestig de hoeksteunen

Monteer de vier poten met de vier schortstukken tussen de poten. Leg elk van de vier hoekbeugels in de hoeken. Voor houten beugels, boor twee geleidegaten aan elke kant en bevestig elke beugel met vier 1-inch schroeven. Gebruik de door de fabrikant geleverde schroeven als u metalen hoeksteunen voor opbouwmontage gebruikt.

Veranker de benen

Boor twee gaten van 1/4-inch per been en rijd door het schort en in het been. Pas op dat u niet helemaal door de tafelpoot boort. Plaats sluitringen op de lagbouten en draai ze vervolgens met een dopsleutel in de geleidegaten. Draai de poten stevig vast, maar pas op dat u het hout niet te strak aandraait en splijt.

Bevestig de beenschortconstructie

Plaats het been-schort-samenstel op de onderkant van het tafelblad en centreer het binnen de potloodlijnen aan de bovenkant. Bevestig het geheel aan het tafelblad met vier hoekbeugels met behulp van de meegeleverde schroeven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *