Maak een einde aan de stille behandeling

Het project

Handen omhoog als er een sulker in je relatie is? Heeft u of uw partner de neiging zich op te sluiten, terug te trekken of de koude schouder te tonen wanneer de ander een vraag stelt?

Als je ‘Ja’ hebt geantwoord, dan wil je misschien je patronen veranderen, omdat recent onderzoek suggereert dat wanneer een partner stenen muren of emotioneel sluit, dit een ernstig teken is van leed in de relatie.

Het doel

Als je je relatie wilt verbeteren, doorbreek dan het patroon van de stille behandeling voordat het onomkeerbare schade veroorzaakt.

De theorie

Conflict is onvermijdelijk, maar wat een groot verschil maakt, is hoe je ermee omgaat. Uit recent onderzoek is gebleken dat het patroon van ‘terugtrekking van de vraag’ de meest gebruikelijke manier is waarop mensen omgaan met conflicten in een toegewijde relatie. Dit is wanneer de ene partner de andere onder druk zet met hun verzoeken, kritiek en klachten en wordt ontmoet met vermijding of stilte.

Uit de analyse van 74 onderzoeken en 14.000 deelnemers bleek dat paren die zich met dit soort gedrag bezighouden een lagere relatietevredenheid, minder intimiteit en slechtere communicatie ervaren. Het kan angst en agressie veroorzaken, evenals fysiologische effecten zoals urinaire, darm- of erectiestoornissen.

Een van de auteurs van het rapport, Paul Schrodt, legde uit: ‘Elke partner ziet het gedrag van de ander als het begin van een gevecht.’ Degene die zich terugtrekt reageert op het gezeur of de kritiek van zijn partner en degene die zeurt, gelooft dat ze geen keus hebben omdat hun partner reageert niet zoals ze willen. Beiden worstelen om te zien hoe hun eigen gedrag bijdraagt ​​aan het ongezonde patroon.

Probeer het

Wees eerlijk. Vaak voelen naggers zich verlaten en voelen stonewallers zich ontoereikend. Als je een zeurder bent, overweeg dan om het aantal verzoeken dat je per dag doet te verminderen. Als je een stonewaller bent, oefen dan vaker met het uiten van je gedachten.

Gebruik ‘ik’ niet ‘jij’ verklaringen. Wanneer je wilt praten over wat je partner wel of niet heeft gedaan, vermeld dan hoe je je voelde in plaats van beschuldigingen of beledigingen te gebruiken. En vermijd ‘je nooit …’ of ‘je altijd …’ uitspraken.

Zet eerst de verbinding. Meningsverschillen zijn gemakkelijker op te lossen als u denkt dat u aan dezelfde kant staat. Geef elkaar een compliment, knuffel, vrijen of doe iets leuks. Het is makkelijker om te praten als je elkaar niet aanvalt of vermijdt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *