Vouwgordijnen, veelzijdig en handig

Met vouwgordijnen creëer je in een handomdraai een warme sfeer in je huiskamer. Je denkt als raambekleding vaak eerst aan gordijnen of lamellen. Maar vouwgordijnen zijn enorm veelzijdig. Ze zijn een handige manier om het licht buiten te houden en kunnen je kamer een totaal andere uitstraling te geven. Dus als je vindt dat je interieur toe is aan een opfrisbeurt, kijk dan eens naar de mogelijkheden van vouwgordijnen.

Wat zijn vouwgordijnen eigenlijk? 

Een vouwgordijn is een beetje een kruising tussen een rolgordijn en Venetiaanse lamellen, met horizontale latten. Je kunt het omhoog trekken als horizontale lamellen, alleen bestaat het gordijn uit één lap, net als een rolgordijn, die netjes opgevouwen wordt als je hem omhoog trekt. Vaak hebben vouwgordijnen horizontalen verstevigingen in de vorm van latten of baleinen die ervoor zorgen dat het gordijn zichzelf met evenwijdige plooien opvouwt.

Vouwgordijnen met een landelijke uitstraling

Je kunt er ook voor kiezen om juist vouwgordijnen zonder baleinen of versteviging op te hangen. De vouwgordijnen zullen dan losser en natuurlijker plooien als je het gordijn optrekt, waardoor ze een meer landelijke uitstraling krijgen dan de gordijnen met strakke plooien. Kies dan een lichte tint als ecru, waardoor deze vouwgordijnen prachtig passen in een Scandinavisch interieur met meubels in lichte houttinten.

Vouwgordijnen om te verduisteren

Vouwgordijnen zijn ook ideaal om te gebruiken als je je kamer wilt verduisteren. Vooral op de slaapkamer kan het vervelend zijn als de gordijnen licht door laten. Wanneer je lekker wilt uitslapen is het niet prettig als je eerder wakker wordt. Om je kamer goed te kunnen verduisteren zijn er vouwgordijnen die uit twee lagen materiaal bestaan. De bovenste laag is de sier laag, waardoor je gordijn er ook mooi uitziet als het naar beneden hangt. De tweede laag is gemaakt van een dicht geweven materiaal dat geen licht door laat. Je gordijn ziet er dus mooi uit en houdt de zon tegen.

Vouwgordijnen om de akoestiek te verbeteren

Omdat vouwgordijnen van stof zijn gemaakt, werken ze ook geluiddempend. Kunststof lamellen houden weliswaar het licht buiten, maar dragen niet echt bij aan de akoestiek. Vouwgordijnen zijn dus het ideale compromis tussen gordijnen en lamellen. Doordat je vouwgordijnen handig omhoog kunt trekken ziet je interieur er opgeruimd en strak uit, maar heb je toch het warme dempende effect van gordijnen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *